Gratis maandverband op openbare plekken in de gemeente

Onze fractievoorzitter Gerard Pelgrim heeft een motie ingediend bij de gemeenteraad die er voor moet zorgen dat er op openbare pekken in de gemeente voldoende gratis menstruatieproducten beschikbaar komen en dat vrouwen en meisjes weer kunnen meedoen in het dagelijks leven. Deze menstruatie-armoede is een probleem dat niet direct opvalt’, zegt Gerard. ‘We hebben in onze gemeente zo’n 2000 huishoudens die in de schuldenproblematiek zitten. We constateren dat er dus veel armoede is, en ook verborgen armoede, zoals het gebrek aan menstruatieproducten.’

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een op de tien vrouwen door armoede niet in staat is om voldoende hygiëne artikelen aan te schaffen. Gerard: ‘Om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan onder vrouwen en kinderen die niet voor hun eigen hygiëne kunnen zorgen, stel ik voor om het initiatief van andere gemeenten te volgen. In bijvoorbeeld Gouda, Zwijndrecht, Sliedrecht en Rotterdam hebben ze al zo’n regeling.’  En in buurgemeente Lochem heeft Monique Schutte een zogeheten Maandverband Uitgifte Punt opgezet, dat nu nog draait op giften van het Armoedefonds, winkeliers en andere sponsoring.

Structurele oplossing

Een geweldig goed initiatief meent Gerard. Hij hoopt met de motie in de gemeente Zutphen een meer structurele oplossing voor de menstruatie-armoede te kunnen bieden. Hij stelt voor om geld vrij te maken uit vergoedingen van het gemeentefonds. ‘De gemeente heeft een armoedebeleid en daar krijgen we geld voor vanuit het gemeentefonds. Daaruit kan het bekostigd worden. Zo kunnen vrouwen en kinderen die last hebben van deze niet opvallende armoede geholpen worden.’

Uitdeelpunten

Dan kunnen op openbare plekken gratis hygiëne producten neergelegd worden. ‘Ik wil dat het college in overleg gaat met scholen, wijkcentra, voedselbank, de bibliotheek en andere organisaties om ervoor te zorgen dat er in de hele gemeente voldoende en gratis artikelen beschikbaar zijn.’

Raadsvergadering 13 december

De motie, die mede wordt ingediend door Karin van Wamel van het CDA, wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering van 13 december. 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com