Noordtak Betuwelijn verwoest Achterhoek

Wat heeft de Noordtak, de noordelijke aftakking van de Betuwelijn, met de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart te maken? Het is het ultieme voorbeeld van hoe de landelijke politiek tegen de regio aankijkt. De regio is ervoor om de problemen van de Randstad op te lossen. De Haagse bubbel, de Tweede kamer, is er voor de Randstad.

Vanaf 2007 is er een goederenspoorlijn van Rotterdam naar de grens van Duitsland in gebruik, 160 km lang, kosten 5 miljard euro. Het Duitse deel is nog steeds niet af. De verwachting is 2026, maar dat is nog hoogst onzeker.

Zevenaar – Enschede

Nu wil de Randstad, de havens van Rotterdam en Amsterdam, dat de noordelijke aftakking van deze Betuwelijn, van Zevenaar naar Enschede, ook wordt aangelegd. Kosten ongeveer 2.5 miljard. Want, is hun redenering : dat is goed voor de BV Nederland. Ze willen dat de studie voor de aanleg snel van start gaat en nog sneller wordt afgerond.  Deze noordelijke tak is bedoeld voor de goederen richting Noord Duitsland. Opmerkelijk is dat Noord-Duitsland via de havens van Bremen en Hamburg al uitstekend bevoorraad worden. Bovendien is het nog maar de vraag welke invloed de energietransitie en de klimaatmaatregelen hebben op de goederenstromen.

Dwars door de Achterhoek

Deze noordelijke tak gaat dwars door de Achterhoek. Ze splijt buurtschappen, dorpen, wijken, landbouwgronden, natuurgebieden en ecosystemen. Het is een enorme aantasting van het landschap en een doodsteek voor het toerisme. 

De hele Tweede Kamer, echt alle partijen, alle landelijke partijen stemmen voor een versnelde studie zodat er zo snel mogelijk begonnen kan worden. Een volksvertegenwoordiger, nog de enigste overgebleven volksvertegenwoordiger, Pieter Omtzigt stemde tegen (148 stemmen voor).

Bewoners op 1

Alle landelijke partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart in Zutphen meedoen hebben voorgestemd. Stem daarom op 16 maart op een partij die de inwoners echt op 1 zet. Stem lijst 8 Stadspartij Zutphen Warnsveld.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com