andidaten stellen zich voor Gert Meijboom

Kandidaten stellen zich voor: Gert Meijboom

Wat moeten mensen over je weten als ze op je stemmen ?

Ik leef niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de samenleving. De samenleving dat zijn wij allemaal en die samenleving maken we ook met zijn allen. Daar wil ik aan bijdragen en mijn kennis en ervaring inzetten. Mensen omschrijven mij als creatief, enthousiast, kritisch en betrokken. 

Wat kun je ons vertellen over je achtergrond en bezigheden?

Sinds 12 jaar woon ik weer in Zutphen. Voor m’n journalistieke werk ben ik een paar keer verhuisd, om uiteindelijk toch weer in Zutphen terecht te komen. Het Zutphense stadslied is ook op mij van toepassing. Mijn werk kun je het best samenvatten met (dagblad)journalistiek en eind- en hoofdredactie van zowel papieren als digitale journalistieke producties. Ik was bestuurslid van Hospice Zutphen. Het hospice wordt gerund door honderd geweldige vrijwilligers, die mensen die terminaal ziek zijn dag en nacht liefdevol ondersteunen. Verder ben ik ben initiatiefnemer van Meldpunt Zutphen en Meldpunt Kerkpad. Iedereen kent intussen het Kerkpad en het niet-optreden van de gemeente tegen intimidatie en bedreigingen.

Welke hobby’s of interesses wil je delen?

M’n moestuin! Ik heb een moestuin en ben ik lid van Volkstuinvereniging De Eendracht. De bijna 100-jarige vereniging beheert vijf tuincomplexen in de gemeente. Stuk voor stuk prachtige complexen die beheerd worden door ruim 400 zeer gedreven en enthousiaste tuinders. Loop er eens door in het voorjaar of de zomer. Ik ben graag buiten en fiets en wandel. Ik hou van onze rivieren, de IJssel en de Berkel. Ik ben een nieuwsjunk, ik zou graag veel meer willen schrijven, maar daar gun ik me geen tijd voor of ik heb er de rust niet voor. Ik probeer nog wel een boekje te schrijven over het Kerkpad. De werktitel is er al: ‘Picknick op het pachtveld’.

Hoe denk je over onze gemeente? Wat zou je willen veranderen?

De manier waarop de gemeente met bewoners en burgerinitiatieven omgaat moet nodig veranderen. De gemeente moet voor iedereen toegankelijk zijn: in loketten, taalgebruik, bejegening en bereikbaarheid. En gebruik maken van de betrokkenheid, kennis en creativiteit van bewoners.  Ik heb de afgelopen jaren de gemeentepolitiek gevolgd, en er persoonlijk mee te maken gehad met het Kerkpad, en zie regelmatig hoe betrokken burgers worden weggezet als lastpakken, als dader in plaats van slachtoffer. Hoe betrokken burgers vol goede bedoelingen en burgerinitiatieven door bestuurders zijn geschoffeerd. Ik kan je zo tien voorbeelden geven. En als je dan als burger je beklag wil doen, kom je in een procedure die door de gemeente zelf uitgevoerd en geregisseerd wordt. Het is de hoogste tijd voor een onafhankelijke klachtenprocedure via een onafhankelijke ombudsman. 

Verder vind ik dat de binnenstad van Zutphen te veel op een openluchtmuseum begint te lijken. Alles is netjes aangeharkt en alle stenen zijn volgens de regels opgestapeld. Ik mis het rauwe randje dat bij Zutphen hoort en dat het ook altijd heeft gehad. En ik mis de echte reuring. Verder is er te weinig groen in het centrum. Daar moeten, om het leefbaar te houden en hittestress te voorkomen, heel veel bomen komen en heel veel ander groen. Dat geldt ook voor de IJsselkade: wat is het daar kaal en ongezellig! Hetzelfde geldt voor het Stationsgebied. Verder mis ik veilige fietsroutes van de wijken en dorpen naar de binnenstad. Juist in een compacte gemeente als Zutphen is de fiets het vervoermiddel bij uitstek. Maak de fiets en de fietser dan ook belangrijk. Geef ze meer ruimte en meer faciliteiten, zoals bewaakte fietsenstallingen. 

Welke dingen zou je nog mee willen geven?

2022 is politiek-bestuurlijk een belangrijk jaar voor Zutphen. Op 14, 15 en 16 maart kiezen we een nieuwe gemeenteraad en kort daarna beslist de gemeenteraad over de toekomst van de burgemeester. Eind dit jaar loopt de benoemingstermijn van de burgemeester af en de gemeenteraad besluit of de burgemeester in aanmerking komt voor een tweede termijn van zes jaar, als ze dat wil. Dat gebeurt allemaal in achterkamertjes waar ook de commissaris van de Koning een rol speelt en wij, bewoners, krijgen niet eens te horen wat de verschillende partijen en hun raadsleden vinden. Laat staan dat we hier als bewoners een stem in hebben.

Het systeem van burgemeester-benoemingen is volledig achterhaald. Het is de baantjesmachine van de landelijke partijen die invloed en macht in het land kopen en de burgemeestersposten onder elkaar verdelen. En dat ook nog achter gesloten deuren. 

Ik ben voor een systeem van de gekozen burgemeester. En voor wat betreft een nieuwe termijn voor de huidige burgemeester pleit ik voor een referendum. Dat lijkt me een goede start om de bewoners erbij te betrekken en invloed te geven.  

Wil je ook meer weten over onze andere kandidaten? Klik dan op de links hieronder:

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com