Cultuur & Historie

De Stadspartij Zutphen-Warnsveld staat en gaat voor het behoud van de culturele eigenheid van Zutphen, Warnsveld en de Hoven, inclusief evenementen en faciliteiten zoals buurthuizen.

Dit vraagt meer van onze gemeente dan alleen het jarenlang krampachtig overeind houden van de drie grote basis instellingen zijnde bieb, theater en musea. 
Een bruisende cultuurstad vraagt met name ook om lef en vernieuwing van bestuurders die zich durven te laten inspireren.
Door als stad en dorp een huis te bieden voor de nieuwe makers, cultuurgelden anders te verdelen is er wat ons betreft juist zoveel meer mogelijk zoals:

Ruim baan voor broedplaatsen
Wij willen dat onze eigen talenten en nieuwkomers van buiten ook echt aan de slag kunnen in Zutphen. Dit vraagt om huisvesting wil je een echte culturele stad kunnen zijn. Niet binnen de bestaande peperdure culturele muren maar juist daarbuiten. Een kunstlab in een verouderde woonwijk, een klein poppodium in een verlaten kantoorpand zijn slechts enkele voorbeelden.
Cultuur voelt zich met name ook underground prima thuis. De makers sector behoeft in eerste instantie slechts een helpende hand qua low budget huisvesting en flexibelere regelgeving qua bestemmingsplannen.

Budget voor de nieuwe makers
Het jaarlijks culturele subsidiebudget is niet langer alleen voorbehouden aan de gevestigde culturele orde, de basisinstellingen. Zonder het oude uit het oog te verliezen wil de Stadspartij ook ruim baan bieden aan de nieuwkomers, de vernieuwers. Daartoe is een aanjaagfonds nodig opdat ook zij toe kunnen treden. Dit vraagt om een nieuwe verdeling van cultuurgelden en uitdagender prestatieafspraken met de gevestigde culturele orde.

Buitensoos, ‘Paradiso van het Oosten’
De mooiste concertzaal van de regio staat er werkloos bij. Door gericht te investeren in techniek wordt er veel meer mogelijk dan enkel klassiek. De zaal is van binnen vergelijkbaar met de beroemde popconcertzaal in Amsterdam, het Paradiso. Investeren in deze zaal en goede programmering betaalt zich terug in klinkende munt en zet Zutphen groots op de culturele kaart.

Stad en dorp als podium
Kunst & cultuur vraagt geen dure gebouwen, er zijn legio mogelijkheden binnen onze gemeente met name ook voor kleinkunst, binnen en buiten. Voor de makers die geen grote budgetten hebben en voor de liefhebbers met een kleine beurs zouden wij graag zien dat zij ook een podium krijgen. Cultuur moet vooral ook laagdrempelig toegankelijk zijn voor iedereen. Wij hebben een goed beeld van de mogelijkheden en spelen daarin als cultuurpartij graag een verbindende rol.

Theater
Als groot voorstander van een eigen stadtheater komen ook wij niet onder het ‘H woord’ uit. Theater de Hanzehof, wij moeten er iets mee. Behoud van ons geliefde stadtheater valt of staat bij de toekomstige financiële situatie van de gemeente Zutphen welke in zwaar weer verkeert. Het is dan ook die situatie waar wij deze termijn zwaar de focus op leggen binnen de huidige raad en richting college, anders dan nu al een keuze te moeten maken voor een stad met of zonder eigen theater. Cultuur kost geld maar is de investering meer dan waard, juist daarom moet het ‘Zutphense huishoudboekje’ als eerste prioriteit op orde.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com