Het college wil 100 tijdelijke woningen bouwen op het braakliggende terrein naast het Gelre ziekenhuis. Een goed plan, vinden de Stadspartij en de Partij voor de Dieren, maar het plan wordt nog beter als de wijk, bekend als het Gelrehof, volledig autovrij wordt.
De hoge bouwkosten en de beperkte ruimte maken het lastig om in de gemeente betaalbare woningen te bouwen. Burgemeester en wethouders gaan in deze wijk uit van een parkeernorm van iets meer dan een halve auto per woning. Dat gaat dus allemaal niet passen, dat wordt chaos.
De oplossing volgens de Partij voor de Dieren en de Stadspartij: een autovrije wijk. Veel mensen beschouwen de eigen auto tegenwoordig niet meer als noodzakelijk en vinden de de deelauto, fiets, e-bike of het OV een goed alternatief. En dat komt goed uit: deze wijk ligt naast het Gelre Ziekenhuis, waar nu al enkele OV-verbindingen samenkomen. En er liggen rondom fietspaden en fietsroutes. Dat kan nog veel beter en veiliger, maar daar wordt aan gewerkt.
Een autovrije wijk is niet uniek. Er zijn voorbeelden in Pijnacker, Wageningen, Veenendaal, IJsselstein, Nijmegen, Tilburg, Leiden, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. De ervaringen in die gemeenten leren dat in wijken waar wandelaars en fietsers de hoofdrol spelen meer ruimte is voor sociale initiatieven, er een prettige woonomgeving ontstaat en er meer ruimte is voor noodzakelijke vergroening en klimaatadaptatiemaatregelen.
En als de woningen over 25 jaar weer ontmanteld worden, is de gemeente een mooie groene long rijker.