Zutphen is stuurloos

Zutphen is (be)stuurloos

Zutphen moet bezuinigen. Door de tegenvallende bijdrage van het Rijk hebben burgemeester en wethouders besloten hun taak, het besturen van de gemeente, niet meer uit te oefenen. ´Het college maakt van de voorjaarsnota een voorjaarstombola, een loterij, en duikt weg voor haar verantwoordelijkheid’, zegt fractievoorzitter Gerard Pelgrim. ‘We hebben het over gemeenschapsgeld, daar ga je niet mee spelen.´

Wat is er aan de hand? Het college presenteerde een paar weken geleden de voorjaarsnota 2024. Daarin schetst het college de ontwikkelingen in de gemeente Zutphen voor de begroting 2025 en de projecten, nieuw beleid, waarin het college wil investeren.

Veel te positieve voorjaarsnota

Dat is een lijst van een aantal A4-tjes met projecten die het college belangrijk vindt. Een paar weken na die presentatie blijkt dat het college is uitgegaan van een veel te positieve bijdrage van het Rijk. Dat is vreemd, de meeste gemeenten zijn helemaal niet zo verrast door die lagere bijdrage. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en andere deskundigen hebben gemeenten al lang op deze tegenvaller al geattendeerd. Het college, of de betrokken wethouder van Financiën, heeft zitten slapen. Terwijl de GroenLinks-Pvda-wethouder via haar nevenfuncties direct toegang heeft tot Den Haag.

Huiswerk overdoen

De Stadspartij vindt dat het college zijn huiswerk moet overdoen en een aangepaste voorjaarsnota moet presenteren. Maar in Zutphen gaat dat anders: het college schrapt de bijeenkomst waarin de voorjaarsnota en de projecten zouden worden toegelicht en zegt tegen de gemeenteraad: zoeken  jullie het verder maar uit! Eerst presenteert het college een aantal A4-tjes met projecten die het belangrijk vindt en nu er ineens bezuinigd moet worden, mag de gemeenteraad het uitzoeken. Dat riekt erg naar bestuurlijke luiheid.

Waar is de visie?

Gerard Pelgrim: ‘Met dit over de schutting gooien hebben we grote moeite. Het is ook in strijd met de omgangsregels tussen college en gemeenteraad. Waar blijft de visie en het beleid van het college? Wat zijn de prioriteiten? Zutphen is stuurloos.’

Wilt u zien hoe de balletjes rollen in Zutphen? De voorjaarstombola wordt gehouden op vrijdag 28 juni in de Burgerzaal.

Delen
Wat vind jij ?

Lokale pioniers

De Stadspartij zet zich al ruim 30 jaar in voor de bewoners van Zutphen, Warnsveld en De Hoven. We zijn een vereniging en de langst bestaande lokale partij in de gemeente. Sinds de oprichting zijn we in de gemeenteraad van Zutphen vertegenwoordigd.
Heb je vragen of wil je meer weten over de Stadspartij, neem dan contact met ons op.