Infraroodpanelen in een gasloos huis

Door Gerard Menting
Een alternatief voor gasloos wonen dat nog weinig aandacht krijgt is infrarood. Met een elektrische boiler voor warm water en infrarood-panelen voor verwarming wonen we aangenaam. Dat de gasprijs daarna tot ongekende hoogte aan het stijgen is, onderstreept ons gevoel de juiste keuze gemaakt te hebben.

Bijna een jaar wonen we nu op ons nieuwe adres, een wat bijzondere hoekwoning in een wijk van eind jaren tachtig in Doesburg. Een goed gebouwd huis met muurisolatie, deels dubbel glas en 12 zonnepanelen op het dak. Het was behoorlijk uitgeleefd, er is flink wat tijd, energie en ook wel geld in gestopt om het bij de tijd te krijgen.

Pittig
We hebben direct gekeken hoe we dat met energie zouden doen. We kwamen uit een woning uit de jaren dertig, waarin het heel lastig was om er energiezuinig te leven. Dat daar de gas- en elektriciteitskosten maandelijks pittig waren kwam ook omdat we beiden zzp’er zijn en relatief veel thuis werken.

Doorontwikkeling
Ons ’nieuwe’ huis had al zonnepanelen op het dak en dat zorgde er mede voor dat we de mogelijkheden om het zonder gas te gaan doen hebben onderzocht. De stap om de gasaansluiting eruit te gooien *) hebben we gezet omdat we enthousiast waren geworden van een nog niet veel ingezet alternatief voor gasverwarming: infraroodpanelen. Bijkomend erg groot voordeel in onze ogen: al die lelijke radiatoren konden eruit!
Een artikel in de krant leerde ons dat de infraroodverwarming die in varkensstallen werd gebruikt is doorontwikkeld voor toepassing in kantoren, bedrijfsruimtes en woningen. De nieuwe generatie gebruikt minder energie en de stralingshoek is veel ruimer.

Stralingswarmte
Een groot verschil met andere verwarmingsopties is dat infrarood objecten verwarmd, niet de lucht in een ruimte. Het voelt als de stralingswarmte van een houtkachel. Vooraf wordt berekend hoeveel capaciteit nodig is om een ruimte te verwarmen. Voor onze beneden-ruimte met keuken en woonkamer zijn dat drie panelen.
De IR-panelen zijn aan het plafond gemonteerd. Inmiddels zijn er al nieuwbouwhuizen waar al rekening is gehouden met de IR-verwarming en in het plafond een uitsparing zit waar een paneel precies inpast. De bediening gaat met een app en je kunt instellen (tijd, temperatuur, per ruimte of per paneel) wanneer ze aan of uit gaan.

Geen gasrekening
Het verschil in elektriciteitsgebruik in zomer en winter is uiteraard groot. Vorig jaar zomer hadden we maanden dat de maandrekening van Vattenfall meldde dat we dankzij de zonnepanelen geld terug kregen. De andere kant van de weegschaal is afgelopen januari toen we een topmaand in verbruik hadden, ook omdat we veel thuis werkten. We gebruikten toen 1900 kWh in een maand dat er weinig energie zelf werd opgewekt. Maar daar staat dan tegenover dat er geen gasrekening van een paar honderd euro bij komt.
Gemiddeld leveren de huidige zonnepanelen een (te) klein deel van ons elektriciteitsverbruik. Daarom kijken we naar vernieuwen van de panelen. Uit de eerste offertes blijkt dat we met hedendaagse panelen (hogere capaciteit en enkele panelen meer) zeker de helft van wat we nodig hebben zelf op kunnen opwekken.

(Onze IR-panelen komen van Welnu in Duiven, website welnu.org)

*) Tip: ga je verhuizen en wil je gasloos verder, zorg dan dat je de gasaansluiting meteen dichtdraait. Als je op dat adres nog niets hebt gebruikt is afsluiten kosteloos. Heb je al we gas gebruikt dan betaal je afsluitkosten (iets van 700 euro; daar kun je ook een boiler van kopen!).

Delen

Lokale pioniers

De Stadspartij zet zich al ruim 30 jaar in voor de bewoners van Zutphen, Warnsveld en De Hoven. We zijn een vereniging en de langst bestaande lokale partij in de gemeente. Sinds de oprichting zijn we in de gemeenteraad van Zutphen vertegenwoordigd.
Heb je vragen of wil je meer weten over de Stadspartij, neem dan contact met ons op.